13 Ocak 2013 Pazar

Çocuklarda Psikolojik Olarak Matematik Korkusu

Çocuklarda Psikolojik Matematik Korkusu
Çocuklarda Psikolojik Matematik Korkusu
Matematik korkusu okula başlayan her çocuğun ortak korkusu diyebiliriz. Matematiği çok seviyorum, matematik çözmekten çok zevk alıyorum diyen bir öğrenci çoğunlukta değil. Tabi ki matematikten korkmasa da sevmeyen çocukların sayısı fazla. Peki matematik bu kadar korkunç mu ? Matematiği bu kadar çok korkunç hale getiren malesef biz büyükler kimi zaman da öğretmenler oluyor.


Başarısız olmaktan yapamamaktan korkan çocuklarımız başlangıçta matematikten çok korkmasalar da bir süre sonra psikolojik olarak korkmaya başlıyorlar. Genel bir öğrenci heyecanı ile korktukları derse çalışmıyorlar, uzak duruyorlar. Çalışmadıkça da dersler birikiyor, biriktikçe de öğrenmesi zor oluyor. Ve bir bakıyoruz ki ufak ufak başlayan korkular psikolojinin de etkisi ile bir kabusa dönmüş tabiki normal çocukların matematik korkusunun yanında, normal öğrenme güçlüğü olan matematiği yaparken bunda hatalar yapan, çok basit hesaplarda bile zorlanan diskalkulia adını verdiğimiz matematik öğrenme güçlüğü olan çocuklarda da bu durum olabiliyor.

 Bunun yanında da dikkat eksikliği, çok basit matematik hataları, görsel öğrenme eksikliğinden dolayı öğrendiklerini çabuk unutup ya da hatalı işlem yapmaları ile düşük notlar alan çocuklar matematikten korkmakta ve aynı şekilde hafif öğrenmeden güçlük çeken çocuklar matematikten korkabilmektedir. tabi bu korkuyu yenebilmek için onlara matematiği ve aritmetiği sevdirmek gerekir. Mental aritmetik şeklindeki sistemler onlara yavaş yavaş bir oyun şeklinde aritmetiğe alıştırarak onları bu rakamlardan korkmalarını engelleyerek bir süre sonra matematiği sevmelerini kolaylaştırmaktadır.

Kaynak : Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder